I try to read a message of peace will be good, God willing, I will get some useful articles and poetry about qraan ahadees Also of interest to women and children will be provided
Boston: Eating eggs is good or bad for the heart? This debate has been going on for decades. Now American scientists have said that eating eggs may have some benefits and may also have an effect on the heart.
According to scientists at Boston University, eating five eggs a week can help lower blood pressure, help control blood glucose, which can inevitably benefit the heart.
Nutritionists, on the other hand, have called for more research and long-term effects studies, and that's why they're calling eggs neither harmful nor beneficial. The effect of this is that it will only improve if the egg consumption rate is kept low.
We already know that eggs contain protein, benefits like vitamin D, and contain choline. But eggs can cause narrowing of blood vessels. The benefits of eggs now revealed are indirect rather than indirect. The exact same position is taken by the cautious experts i.e. one egg per day and that too without yolk.
In this study, scientists looked at a 1971 survey of 5,000 adults. Follow-up of this study is done every four years. In summary, those who ate five or more eggs per week had slightly normal blood pressure and lower-than-average fasting blood sugar. In this way, the risk of diabetes is reduced and silent diseases like blood pressure are also kept at bay.
The study involved 30- to 64-year-olds who subsequently kept food and drink records every three days from 1983 to 1995. Among them, those who ate more eggs for a long time did not have high blood pressure or increased blood glucose levels.
However, critics say that the study found that eating eggs may also increase blood fat and cholesterol, which is also a sign of heart disease.
انڈے کھانا دل کے لیے مفید ہے یا مضر؟ یہ بحث دہائیوں سے جاری ہے۔ اب امریکی سائنسدانوں نے کہا ہے کہ انڈے کھانے کے کچھ فوائد ہوسکتے ہیں اور اس کا اثر دل پر بھی ہوسکتا ہے۔
بوسٹن یونیورسٹی کے سائنسدانوں کے مطابق ہفتے میں پانچ انڈے کھانے سے بلڈ پریشر میں کمی، خون میں گلوکوز پر قابو پانے میں کچھ مدد ملتی ہے جس سے لامحالہ دل کو فائدہ ہوسکتا ہے۔
دوسری جانب غذائی ماہرین نے مزید تحقیق اور طویل اثرات کے مطالعے پر زور دیا ہے اور یہی وجہ ہے کہ وہ انڈوں کو نہ ہی مضر، نہ ہی مفید قرار دے رہے ہیں۔ ان کا اثر یہ ہے کہ اس سے انڈے کھانے کی شرح کم رکھی جائے تو ہی بہتر ہوگا۔
ہم جان چکے ہیں کہ انڈوں میں پروٹین ہوتا ہے، وٹامن ڈی جیسے فوائد ہوتے ہیں اور کولائن بھی پایا جاتا ہے۔ لیکن انڈے خون کی رگوں میں تنگی پیدا کرسکتے ہیں۔ اب انڈے کے جو فوائد سامنے آئے ہیں وہ براہِ راست کی بجائے بالراست ہیں۔ عین یہی مؤقف محتاط ماہرین کا بھی ہے یعنی ایک انڈہ روزانہ اور وہ بھی زردی کے بغیر۔
اس تحقیق میں سائنسدانوں نے 1971 کے ایک سروے کو دیکھا ہے جس میں 5000 بالغ افراد کا جائزہ لیا گیا تھا۔ اس تحقیق کا فالواپ ہرچار سال بعد کیا جاتا ہے۔ خلاصہ یہ ہے کہ ان میں سے جن افراد نے ہفتے میں پانچ یا اس سے زائد انڈے کھائے ان کا بلڈ پریشر قدرے معمول پر رہا اور فاسٹنگ بلڈ شوگر بھی اوسط سے کم تھی۔ اس طرح زیابیطس کا خطرہ کم ہوجاتا ہے اور بلڈ پریشر جیسی خاموش قابل بیماری بھی دور رہتی ہے۔
اس تحقیق میں 30 سے 64 سال کے افراد شامل تھے جنہوں نے بعد میں 1983 سے 1995 تک ہر تین دن بعد اپنے کھانے پینے کا ریکارڈ رکھا ہوا تھا۔ ان میں سے طویل عرصے تک جن افراد نے زیادہ انڈے کھائے ان میں بلڈ پریشر کی کیفیت نہ تھی اور نہ ہی خون میں گلوکوز کی مقدار بڑھی ہوئی دیکھی گئی۔
تاہم ناقدین کا کہنا ہے کہ اس تحقیق میں انڈے کھانے سے خون میں چکنائی اور کولیسٹرول کو بھی شامل کرنا تھا جو دل کے امراض کی ایک اہم علامت بھی ہے۔
No comments:
Post a Comment
I try to read a message of peace will be good, God willing, I will get some useful articles and poetry about qraan ahadees Also of interest to women and children will be provided